zo 20  okt t/ za 26 okt 

Marcel Proust

Op zoek naar de verloren tijd

Veel mensen hebben gehoord van de Franse schrijver Marcel Proust en van zijn hoofdwerk ‘À La Recherche Du Temps perdu’ of ‘Op Zoek Naar De Verloren Tijd.’

Velen hebben zich ooit voorgenomen deze roman van 3000 pagina’s te gaan lezen, maar zijn er nooit aan toegekomen. Of zijn er aan begonnen maar gestopt. Ook zijn er mensen die van ‘Op Zoek Naar De Verloren Tijd’ wel eens willen weten waar deze roman over gaat, en waarom dit boek als één van de hoogtepunten van de wereldliteratuur wordt beschouwd.

Voor mensen die (beter) bekend willen raken met ‘Op Zoek Naar De Verloren Tijd’ en met Marcel Proust is er nu de mogelijkheid dat op een ontspannen en leerzame manier te doen tijdens een vakantieverblijf op La Bouysse.

Programma

Hier geef ik in de herfst van zo 20 okt  t/m za 26 okt oktober een cursus over Proust, in het bijzonder over ‘Op zoek naar de Verloren Tijd'.

In de ochtenden behandel ik eerst de inhoud van de roman en ga later dieper in op de bij Proust belangrijke thema’s ‘liefde’ en ‘kunst’. Ik doe dat mede aan de hand van passages uit de roman die ik heb opgenomen in een syllabus, die de deelnemers van te voren hebben gekregen. Proust moet immers vooral gelezen worden!

s‘ Avonds vertoon ik twee documentaires, een speelfilm naar de roman en een speelfilm waarin de roman op luchtige wijze centraal staat.

In de cursus is volop ruimte voor uitwisseling van indrukken en meningen, waardoor ieder ‘zijn eigen Proust’ kan ontdekken.

De middagen zijn vrij te besteden aan ontspanning, wandelen, het bezoeken van dorpjes in de omgeving e.d. Midden in de week is een bezoek aan Albi gepland. In deze stad met zijn oude en aantrekkelijke centrum bezoeken we de Katharen kathedraal en het museum Toulouse Lautrec, een tijdgenoot van Proust.

Na deze week hebt u op een ontspannen manier een goed beeld van ‘Op Zoek Naar De Verloren Tijd’ en Proust gekregen, en hebt u zich een oordeel gevormd over wat u aanspreekt en niet aanspreekt. En misschien ook nieuwe gedachten ontwikkeld over uzelf. Want daarvoor heeft Proust zijn roman ook geschreven: om de lezer een middel te verschaffen om in zichzelf te lezen.

Voor nadere oriëntatie op Proust: www.marcelproust.nl

Cursusleider Ad van der MadeBegeleiding: Ad van der Made
Ad is na zijn studie psychologie in 1980 gaan werken als organisatieadviseur in de gezondheidszorg. Hij werkt sinds 1995 als zelfstandig adviseur, onderzoeker, coach en docent (o.a. aan Universiteit Nyenrode) .

Daarnaast heeft hij al 25 jaar een levendige belangstelling voor Proust. Sinds 2001 is hij bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging.

Kosten: € 200.

Aanmelding: info@la-bouysse.com