La Bouysse

Voor een rustige vakantie aan de Tarn tussen Albi en Millau.

Brousse Le ChateauDe Aveyron is een van de rustigste  departementen van Frankrijk. Een ouderwetse stilte komt je tegemoet. Het landschap is zeer afwisselend met prachtige vergezichten en de sterrenhemel is adembenemend. De oude slaperige dorpjes, kastelen en, ruïnes spreken tot de verbeelding, Op de meeste boerderijen die je tegenkomt, worden schapen gehouden die melk leveren voor de Roquefortkaas.

De rivier de Tarn waar vele  kleine zijriviertjes in uitmonden, stroomt door de Zuid Aveyron als een blauw groene slinger  en verbindt de stad Millau (oost) met de stad Albi (west). De Bouysse ligt daar precies tussen in.

Zwemmen, kanoën en paardrijden

 • De Tarn is 15 minuten lopen van de Bouysse en vooral 's zomers kun je een duik nemen in het frisse water en luieren in de zon aan de waterkant. Er is een terrasje waar een ijsje of een drankje te koop is. Even stroomopwaarts zijn in het hoogseizoen kano's te huur en in St-Izaire kun je onder begeleiding paardrijden in de vrije natuur.

Feesten en muziek

 • Zeker in de zomer is er altijd wel een dorpsfeest met muziek en dans, een expositie, een markt, een brocante of een concert in de buurt om te proeven van de "couleur locale". Fransen zijn dol op het organiseren van maaltijden aan lange tafels in de openlucht waar het hele dorp inclusief de vakantiegangers graag aanschuiven. Ook 14 juli de nationale feestdag wordt overal in Frankrijk uitbundig gevierd.
 • De Abdij van Sylvanes met z'n prachtige akoestiek is een international centrum van religieuse muziek. Er worden concerten gegeven met orkesten en muziekgroepen uit de hele wereld.

 Bezienswaardigheden

 • Markt Saint AffriqueDorpjes in de buurt zijn Brousse-le-Château, St Izaire, Montclar, Broquiès en Coupiac met smalle Middeleeuwse straatjes en sommige met een kasteel dat je kunt bezoeken.
 • In het dichtst bijzijnde provinciestadje stadje St-Affrique (30 km) is wekelijks markt op zaterdag en in de zomer een brocante in de Jardin Public. Op weg naar Millau vind je de grotten van Roquefort waar de  Roquefortkaas wordt gerijpt en daarna verkocht en gexporteerd. Je kunt de grotten bezoeken met een rondleiding en verschillende soorten kazen proeven.
 • Even verderop ligt het spectaculaire viaduct van Millau met een bezoekerscentrum waar je uitleg krijgt over de bouw van dit technische staaltje vernuft.
 • Millau zelf is een vriendelijke provinciestad. Rond de jaartelling was hier een Romeinse pottenbakkersnederzetting aan de Tarn en in het museum kun je de vondsten bekijken.
 • Micropolis een bekend insectenmuseum met een educatieve en interactieve rondleiding.
 • De stad Albi (60 km) werd enkele jaren geleden verklaard tot Unesco Wereld Erfgoed vanwege z'n bijzondere kathedraal van rode bakstenen en het museum van de schilder Toulouse Lautrec. Albi is de geboortestad van Lautrec.
 • Rodez, 60 km ten noorden van la Bouysse, is de hoofdstad van de Aveyron met eveneens een kathedraal en musea: o.a.het pas geopende museum van de kunstenaar Pierre Solage met het café van Michel Bras, en een museum waar je o.a. menhirs  (3000 v Chr) aantreft. Deze geheimzinnige rechthoekige stenen zijn op allerlei plaatsen in de akkers van de Aveyron gevonden en dateren uit 3000 v. Chr.
 • Vanuit Rodez kun je nog een half uurtje verder rijden naar het mooie Conques, pleisterplaats op de route van Compostella.

Kortom er is veel te ontdekken. We hebben we een grote map en boeken met meer informatie over de streek.